Rolluiken kopen? Wat zijn de voordelen en nadelen?

rolluiken

Rolluiken kopen? Wat zijn de voordelen en nadelen?

Overweeg jij om rolluiken kopen? Dan is het voor jezelf natuurlijk handig om de voor- en nadelen op een rijtje te zetten. Weerts heeft meer dan 30 jaar ervaring en kennis op het gebied van zonwering en rolluiken. We kunnen je daarom heel goed helpen met het lijstje van voor- en nadelen. Na het lezen van deze blog kun jij bepalen dat je rolluiken nodig hebt of dat je misschien beter voor een andere oplossing kunt kiezen. Hieronder lees je alles over de plus- en minpunten van rolluiken.

De voordelen van rolluiken

In principe heb je het hele jaar profijt van rolluiken. Maar in de zomer en winter merk je dit net iets meer. De isolerende werking van rolluiken zorgt ervoor dat de warmte op een snikhete zomerdag zoveel mogelijk buiten blijft. En in de winter zorgen rolluiken ervoor dat je de warmte juiste binnenhoudt.

Naast de isolerende werken hebben rolluiken een aantal andere goede eigenschappen:

1. Zonwerend

Waarschijnlijk de belangrijkste reden om rolluiken aan te schaffen. Op warme zomerdagen warmen de kamers in je huis al snel op. Vooral de hoger gelegen (slaap)kamers. Rolluiken zijn zonwering op maat. Sluit je de rolluiken dan kun je garanderen dat de zon geen schijn van kans krijgt om je woning binnen te komen. Hierdoor blijft de temperatuur binnen gedurende de hele dag heerlijk aangenaam.

Geluidswerend

Naast bescherming tegen warmte en kou, bieden rolluiken ook bescherming tegen lawaai. Woon jij langs een erg drukke weg of speelplaats? Of is er toevallig luidruchtig feestje bij je buren in de tuin? Rolluiken bieden je deels een oplossing tegen deze overlast. Geluidsgolven ketsen namelijk deels af tegen de behuizing van je rolluiken. Het enige geluid dat we echter niet volledig kunnen voorkomen is het geluid van het uit- en oprollen van de rolluiken…

4. Verduisterend

Rolluiken verduisteren je kamer volledig. Dus heb jij jonge kinderen die overdag slecht slapen door het licht? Of werk je nachtdiensten en doe je geen oog dicht door het zonlicht? Dan zijn rolluiken de oplossing. Zo kun jij ’s ochtends lekker uitslapen en kun je overdag zelfs wat slaapuurtjes meepikken.

5. Veiligheid

Inbrekers kunnen worden afgeschrikt door rolluiken. Rolluiken geven namelijk een sterk signaal dat inbrekers niet zomaar binnen kunnen komen. Grote kans dat ze jouw huis overslaan. Elektrische rolluiken zijn van de buitenkant niet omhoog te tillen of duwen, de motor houdt dit namelijk tegen. Rolluiken geven je een veilig gevoel wanneer je op vakantie bent maar ook tijdens de lange winteravonden.

7. Veelzijdigheid

Rolluiken zijn erg veelzijdig. Zo kun je kiezen uit elektrisch (zelfs solar) of handmatig, aluminium of kunststof en zijn ze beschikbaar in verschillende kleuren, afmetingen en uitvoeringen. Rolluiken zijn zelfs geschikt als garagedeur of het afsluiten van een buitenzwembad.

De nadelen van rolluiken

Na al deze voordelen zou je bijna denken dat er geen nadelen zijn. Toch hebben we een aantal nadelen voor je op een rijtje gezet:

1. Prijzig

Als je alleen op zoek bent naar een oplossing voor zonwering, zijn rolluiken een prijzige oplossing. Wellicht ben je in dit geval beter af met lamellen of screens. Alle bovengenoemde voordelen zijn redenen waarom de aanschaf van rolluiken zo prijzig is.

2. Oogt niet mooi

Door overal rolluiken te hangen verandert je huis bijna in een fort. Het zorgt ervoor dat het aanzicht van je huis minder elegant oogt in vergelijking met bijvoorbeeld screens.

3. Geen zicht naar buiten

Met rolluiken zorg je ervoor dat je niet meer naar buiten kunt kijken. In de slaapkamer is dit natuurlijk wenselijk. In de woonkamer iets minder.

4. Breekbaar

In het geval van elektrische rolluiken zorgen de motor en het ingewikkelde mechanisme ervoor dat ze enigszins kwetsbaar zijn en sneller kapot kunnen gaan.

5. Lastig te installeren

Het zelf installeren van je rolluiken is niet eenvoudig. Vooral in het geval van elektrische rolluiken. Allereerst zijn rolluiken erg zwaar, dat maakt ze lastig te plaatsen. Er komt een hoop vakkundigheid bij kijken en vaak ben je beter af door ze door een monteur te laten plaatsen. Dit drijft de kosten wel verder op.

Na het lezen van de voordelen en nadelen toch rolluiken kopen?

Ben je na het lezen van deze blog van nog steeds van mening dat rolluiken bij jouw situatie passen? In onze showroom kun je een beeld krijgen van de verschillende rolluiken die Weerts in het assortiment heeft. En onze adviseurs helpen je graag verder om de juiste keuze te maken. Of ben je geïnteresseerd in het aanschaffen van één of meerdere rolluiken? Vraag dan een offerte bij ons aan!

Corona maatregelen

Bij Weerts houden we rekening met de Corona-maatregelen. We treffen hierbij zelf ook de nodige maatregelen. Ondanks het virus staan wij wel gewoon voor je klaar in onze showrooms. Let op: je kunt hier momenteel alleen op afspraak terecht!

Daarnaast vermijden we het schudden van handen en letten we extra goed op hygiëne.
Heb je lichte klachten als niezen of verkoudheid? Dan vragen we je om thuis te blijven, zodat jijzelf en anderen veilig blijven.