Tips voor het bouwen en inrichten van een tuinkamer

tuinkamer wit

Wie houdt er nou niet van het voorjaar en de zomer? Wij Nederlanders houden er echt van om in deze periode buiten te zitten. Het liefst het hele jaar door. Alleen laat ons klimaat dit helaas niet toe. De zon schijnt niet altijd en ons kikkerlandje kent ook veel dagen met wind en regen. En dan vertoeven we al snel liever binnenshuis.

Met een tuinkamer kun verleng je de lente en zomer echter met 8 maanden! Zo kun je het hele jaar door genieten van buiten. Ook in de koelere en regenachtige dagen in de zomer zit je in een tuinkamer alsnog lekker buiten.

Ben je van plan om een tuinkamer te laten bouwen en zoek je inspiratie voor het inrichten ervan? In dit blog geven je tips hoe je jouw tuinkamer het beste kunt inrichten.

Wat is een tuinkamer eigenlijk?

Wij zien een tuinkamer als een verlengstuk van je huis. Maar dan in je tuin. Een fantastische manier om je huis en tuin samen te laten komen. In een tuinkamer voelt het alsof je in de tuin zit. Maar tegelijkertijd hoort de kamer gewoon bij het huis. In tegenstelling tot een serre is een tuinkamer niet geïsoleerd maar ervaar je wel een echt tuin gevoel.

Een tuinkamer zit vaak aan het huis vast, maar kan ook los van het huis gebouwd worden. De kamer wordt afgesloten met glazen schuifwanden. Zo houd je op koude dagen de kou en wind buiten en tegelijkertijd de warmte binnen. Op warme zomerdagen zet je juist de deuren open voor wat frisse lucht.

Tips voor het bouwen van een tuinkamer

Allereerst is het belangrijk om goed na te denken over de locatie van je tuinkamer. Wil je deze aan je huis vast? Of juist achterin de tuin? Het is hierbij belangrijk om rekening te houden met de manier waarop de zon in jouw tuin schijnt.

Wat voor deuren kies je? Wil je openslaande deuren of juist schuifdeuren? Waar je ook voor gaat, de deur-keuze is van invloed op de verbinding die je voelt tussen binnen en buiten.

Wil je extra licht en ‘s avonds kunnen genieten van een sterrenhemel? Kies dan voor een lichtstraat in het dak van je tuinkamer. In de winter ook optimaal kunnen genieten in je tuinkamer? Dan is een kachel een optie. Ook een echte sfeermaker, want een knetterend vuurtje terwijl je je terugtrekt om een boek te lezen? Wie wil dat nou niet?

Tot slot is het belangrijk om na te denken over de wateropvang. Na een flinke regenbui wil je wel dat het water afgevoerd kan worden via een regengoot en/of regenton. Zo kun je het opgevangen water weer gebruiken voor je natuurlijke tuin.

Tips voor het inrichten van je tuinkamer

Wanneer je tuinkamer eenmaal staat, zijn we aangebroken bij het leukste gedeelte: het inrichten!

Eigen plekje

Allereerst heb je bij het inrichten van je tuinkamer de volledige vrijheid om er je eigen plekje van te maken. Dus wil jij niet alleen in de zomer kunnen barbecueën? Of wil je er juist een speelruimte voor je kinderen van maken? Met een tuinkamer kun je werkelijk alle kanten op. Waar je ook voor kiest, hieronder een aantal tips over essentiële onderdelen voor je inrichting.

Zonwering

Waar je tijdens de overige seizoenen zoveel mogelijk wilt genieten van de lichtinval, wil je tijdens lange zomerdagen juist schaduw kunnen creëren in je tuinkamer. Zodat je toch lekker en koel ‘buiten’ kunt zitten.

Kies je voor jaloezieën, rolgordijnen of toch liever plissé-gordijnen? Heb jij al nagedacht waar je voor gaat? Neem voor meer inspiratie een kijkje bij ons brede scala aan zonweringen.

Meubels

Hoe wil jij je tuinkamer gebruiken? Ga je voor loungen of wil je er ook kunnen dineren? Als je tuinkamer groot genoeg is, heb je misschien zelfs ruimte voor beide. Zo creëer je een ruimte waar je met je hele familie samen kunt komen en tegelijkertijd een hoek om te relaxen.

Denk vooraf goed na over hoe je de ruimte wilt benutten. Wil je diverse hoeken creëren of juist veel open ruimte behouden?

Ga je voor een grote eettafel? Houd dan vooral rekening met de loopruimte. Dit is voornamelijk belangrijk bij openslaande deuren vanuit je huis naar de tuinkamer.

Houd bij de zitmeubels rekening met een hoge mate van comfort. Als je tuinkamer helemaal af is, breng je namelijk zonder twijfel veel uren door in deze te gekke ruimte. Wel zo handig wanneer je zitmeubels dan ergonomisch en comfortabel zijn.

Kom langs in onze showrooms

Wil je weten wat de mogelijkheden zijn bij jouw huis? Of wil je graag een tuinkamer bouwen of je veranda ombouwen tot een tuinkamer? Bij Weerts hebben we al meer dan 30 jaar ervaring op dit gebied. Onze specialisten helpen je graag bij het realiseren van jouw tuinkamer.

Heb je juist meer inspiratie nodig? Dan ben je van harte welkom bij één van onze showrooms. Zo kun je onze tuinkamers in het echt bewonderen en beleven.

Interesse in een tuinkamer? Vraag een offerte aan

Corona maatregelen

Bij Weerts houden we rekening met de Corona-maatregelen. We treffen hierbij zelf ook de nodige maatregelen. Ondanks het virus staan wij wel gewoon voor je klaar in onze showrooms. Let op: je kunt hier momenteel alleen op afspraak terecht!

Daarnaast vermijden we het schudden van handen en letten we extra goed op hygiëne.

Heb je lichte klachten als niezen of verkoudheid? Dan vragen we je om thuis te blijven, zodat jijzelf en anderen veilig blijven.